سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مقاله بررسی تأثیر بازارچه های مشترک مرزی بر اقتصاد و رفاه مناطق

چهارشنبه 95/5/27 10:53 صبح| | نظر

مقاله بررسی تأثیر بازارچه های مشترک مرزی بر اقتصاد و رفاه مناطق مرزنشین در 19 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc
دسته بندی مدیریت
بازدید ها 14
فرمت فایل doc
حجم فایل 52 کیلو بایت
تعداد صفحات فایل 19
مقاله بررسی تأثیر بازارچه های مشترک مرزی بر اقتصاد و رفاه مناطق مرزنشین

فروشنده فایل

کد کاربری 35
کاربر

مقاله بررسی تأثیر بازارچه های مشترک مرزی بر اقتصاد و رفاه مناطق مرزنشین در 19 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc



چکیده

در سراسر مرزهای کشور ایران مرزنشینانی سکونت دارند که در زندگی خود دارای مشکلات بسیار و متعددی هستند. عمده­ترین آن­ها عبارتند از: بیکاری، فقر، کمبود درآمد و سرمایه، مشکلات امنیتی- سیاسی، کمبود زمین­های کشاورزی، آب، مراکز بهداشتی، درمانی و آموزشی، کمبود راه­های ارتباطی، شرایط بد آب و هوایی و بسیاری دیگر از این مسائل. وجود این مشکلات باعث دگرگونی و تحول بسیاری در زندگی این مردمان شده است که آن­ها را اجباراً به سوی معضلات و نابسامانی­هایی چون مهاجرت قاچاق کالا، شورش و ناامنی در این مناطق، عدم همنوایی با دولت مرکزی و ضد سیستمی عمل کردن سوق داده است. در جهت مقابله با مشکلات مذکور، دولت در سال 1367 به طور غیر رسمی و در سال 1372 به صورت رسمی اقدام به تأسیس بازارچه­های مشترک مرزی نمود که در حال حاضر تعداد این بازارچه­ها به 52 بازارچه در سطح کشور رسیده است. از این لحاظ برای بررسی عملکرد این بازارچه­ها و نقش و جایگاه آن­ها بر اقتصاد و وضعیت رفاهی مرزنشینان، پژوهش حاضر سعی بر آن دارد که به مجموعه سؤالات زیر پاسخ دهد: بازارچه‌های مشترک مرزی چه نقشی در وضعیت رفاهی مردم منطقه ایفا نموده­اند؟ آیا ایجاد بازارچه‌های مرزی توانسته­اند تأثیر مثبتی بر متغییرهای رفاهی (اشتغال، درآمد، تأمین کالاهای مورد نیاز، تغذیه، بهداشت، اوقات فراغت، مسکن، محیط، امنیت اقتصادی و اجتماعی) داشته باشند؟ و به دنبال آن تأثیر بازارچه­ها بر حجم اقتصاد غیر رسمی، سرمایه اجتماعی مرزنشینان و پدیده مهاجرت روستاییان در این منطقه مورد بررسی قرار می­گیرد. این نوشتار حاصل پژوهشی میدانی از بازارچه­­های مرزی سردشت و پیرانشهر در استان آذربایجان غربی است که با استفاده از روش تحقیق کمی- کیفی صورت گرفته است. روش انجام آن در بخش نظری، کتابخانه‌ای و اسنادی و در بخش عملی، پیمایشی می‌باشد. در روش اسنادی از فیش، اسناد و نامه‌های اداری، گزارشات و مقالات مؤسسات و وزارت‌خانه‌ها و سازمان‌های ذیربط و در شیوه میدانی از پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده همراه با مشارکت استفاده شده است. داده­های آن نیز همچنین از طریق پیمایش و با ابزار پرسشنامه به دست آمده است. در این بررسی دو بازارچه «کیله» و «تمرچین» به عنوان نمونه انتخاب شده­اند تا بررسی دقیق روی آن­ها انجام بگیرد. در نهایت با بررسی عمقی مسئله نتایج و دستاوردهای زیر حاصل گردید:

- فعالیت بازارچه­های مرزی باعث ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم (حمل و نقل بار و مسافر، عملیات بارگیری و...)، همچنین تحرک شغلی مرزنشینان گردیده که سهم اشتغال غیر مستقیم به مراتب بیشتر از اشتغال مستقیم می­باشد.

- فعالیت بازارچه­های مرزی باعث افزایش درآمد مرزنشینان گردیده است که در این میان درصد کمی بیشترین درآمد و سهم اکثریت به مراتب کمتر می­باشد.

- استقرار بازارچه و ایجاد اشتغال برای ساکنین مرزنشین نتوانسته از خیل عظیم مهاجران روستایی به شهر بکاهد اما از اقتصاد غیر رسمی در این منطقه تا حد زیادی کاسته است.

- بازارچه مشترک مرزی تأثیر شگرفی در تأمین مایحتاج نیازهای ساکنین مرزنشین نداشته و کالاهای مبادله شده عمدتاً رویکرد فرا استانی و فرا منطقه­ای دارند.

- فعالیت و استقرار بازارچه­ها در منطقه هر چند توانسته­اند دربسیاری از متغیرهای رفاهی از قبیل تغذیه، بهداشت، مسکن و محیط زیست، بهبود نسبی ایجاد کنند اما در این میان نتوانسته­اند در زمینه فراغت اثر مثبتی بر جای بگذارند به طوری که بعد از استقرار بازارچه از میزان فراغت پاسخگویان کاسته شده است.

- علارغم اینکه بازارچه­ها توانسته­اند حداقل امنیت نسبی از لحاظ اقتصادی در منطقه ایجاد کنند، و تاحد زیادی سرمایه­گذاری اقتصادی در منطقه نسبت به قبل از آن روند صعودی داشته باشد، متأسفانه ایجاد و رونق بازارچه­ها نتوانسته­اند به شاخص­های امنیت اجتماعی در منطقه کمک شایانی بکند.

بنابراین بازارچه­های مرزی که نقش مکان­های مرکزی را در نواحی مرزی به عهده دارند، اما بر اساس نظریه قطب رشد که معتقد به پخش توسعه تا شعاع معینی است، تصور نمی­رود حداقل در کوتاه­مدت آثار توسعه­ای ناشی از فعالیت بازارچه­ها در حوزه نفوذ آن­ها یعنی جایی که سکونت­گاه­های روستایی پراکنده­اند، انتشار یابد. به این ترتیب با فعالیت بازارچه­ها به صورت کنونی عملاً توسعه مناطق مرزی مسئله بر انگیز است.

در نهایت اینکه واقعیات موجود نشان می­دهد که بازارچه­های مرزی اگر چه در پاره­ای موارد نقش مثبت و موثری داشته­اند، و توانسته­اند تغییرات مثبتی را در اقتصاد معیشتی مردم مرزنشین پدید آورده­اند، ولی عملکرد چند ساله آن­ها نشان می­دهد که با اهداف اولیه تأسیس همخوانی ندارند.

 کلمات کلیدی: مرز، مناطق مرزی، وضعیت رفاهی، بازارچه مشترک مرزی

 

فهرست مطالب :

 

مقدمه

بیان مسأله

اهداف تحقیق:

روش تحقیق

پیشینه تحقیق:

چارچوب نظری تحقیق:

دیدگاه­های راجع به امنیت و توسعه در مناطق مرزی

    نگرش قائل به تقدم امنیت بر توسعه

نگرش قائل به تقدم توسعه بر امنیت

نگرش قائل به درک متقابل توسعه و امنیت

مبانی نظری توسعه و آمایش مناطق مرزی

آمایش سرزمین و جایگاه بازارچه های مرزی در آن

تحلیل مفهوم استنباطی مرز از دیدگاه نظریه قطب رشد

  تحلیل مفهوم استنباطی مرز از دیدگاه نظریه مرکز - پیرامون

رویکرد نهادگرایی اقتصادی بازارچه­های مرزی

یافته ­های تحقیق

مشکلات بازارچه­ها

نتیجه­گیری و پیشنهادات

منابع